Sensor størrelser i kamera

Skyder du med et digital kamera?

Skyder du med et digital kamera, er du sikkert klar over at der findes forskellige sensor størrelser. Sensoren består af en række lysfølsomme elementer, og antallet tælles i millioner – mega-pixel. F.eks. har Canons 350D og Canon 550D begge en sensor med dimensionen 22,2 mm x 14.8 mm (i alt 329 mm2), men Canon 350D har 8 MPixel mens Canon 550D har 18 MPixel.

Skal i vies i København?

fotograferne

Denne størrelse er lidt mindre end den traditionelle filmrulle i de analoge dage, som typisk var 36×24 mm. Der findes da også kameraer på markedet i dag, som har en digital sensor med den oprindelige film størrelse, f.eks. Canon 5D eller Nikon D700, og disse kameraer benævnes ofte full frame.

Hvis sensoren er mindre end 36×24 mm betegnes kameraet som et crop kamera

Hvis sensoren er mindre end 36×24 mm betegnes kameraet som et crop kamera, da størrelsen er beskåret (cropped) i forhold til den fulde størrelse. Canon har blandt deres digital spejlreflekskameraer (dSLR) to forskellige størrelser. Den mest benyttede er på 22.2mm x 14.8mm, bl.a. som Canon 550D.

De har de en lidt større udgave på 28.7mm x 19mm,som benyttes i deres professionelle sportskameraer Canon 1D. Nikons mest benyttede format er lidt større med 23,6mm x 15,7 mm. Dette format deles bl.a. med Sony og Pentax. Endelig er der Olympus four-third, som er noget mindre med 17,3mm x 13mm. Figuren herunder viser forholdet imellem de forskellige sensor størrelser:

I kompakt, lomme og mobil kameraerne er sensoren endnu mindre. Den nederste linie viser de typiske størrelser for disse sensorer.

fotograf på KBHs rådhus

Nu kunne man spørge sig selv om det er så vigtigt med sensoren størrelsen

Nu kunne man spørge sig selv om det er så vigtigt med sensoren størrelsen, for “min mobil har da 8 Mpixel” det samme som Canon 350D – så må de være lige gode ? Det er klart at udviklingen på dette område går meget hurtigt, og det er muligt at en moderne mobiltelefon med et kamera på 8 Mpixel på en lille sensor kan præstere lige så godt som et 7 år gammel kamera, men fordelen den meget større sensor giver kameraet, vil sandsynligvis efterlade kameraet med de bedste resultater.

Har i brug for flotte billeder fra jeres bryllup?

Hvorfor det ?

Hvorfor det ? Når de lysfølsomme elementer skal presses mere sammen, vil de blive mindre (sensoren er mindre og har mindre areal). Derved er det enkelte element ikke helt så effektiv til at fange lyset. Jo større areal hvert element har, jo lettere vil have til at fange lyset, og omvendt vil et mindre element have vanskeligere ved at fange lyset. Den mængde af lys som det lysfølsomme element fanger omsættes til en spænding.

Jo mere lys, jo højere spænding

Jo mere lys, jo højere spænding. Men lysmængden som falder på et enkelt element er meget lille, så det er nødvendigt at forstærke spændingen meget, for at kameraet kan arbejde videre med spændingen. Da alt elektronik lave en lille smule elektrisk støj, vil selv den bedste forstærker ud over at forstærke spændingen fra det lysfølsomme element også tilføje signalet en lille smule støj.

følelser og bryllup

Man taler om forholdet imellem det signal

Man taler om forholdet imellem det signal man ønsker og den støj som forstærkeren laver selv som signal/støj forholdet. En god forstærker har et stort forhold i mellem signal og støj (støjen er meget lille i forhold til signalet), men en dårligere forstærkere laver mere støj selv, og forholdet derfor bliver lavere. Det kendes også fra en musikafspiller (radio, MP3), hvor man kan høre susen hvis man skruer helt op for lyden uden der er musik. Den støj er ofte forstærkerens egen støj, og hvis ellers musikken er høj nok, bemærker med ikke denne støj – kun når der er meget svag musik eller ingen musik.

For et kamera betyder støj….

For et kamera betyder støj at der kommer grums på billederne. Det bemærkes normalt ikke hvis billederne tages i kraftigt lys, f.eks. solskin, men aftenbilleder indendørs uden blitz har ofte tendens til at blive meget grumsede, da kameraet er tvunget til at forstærke det svage signal fra de lysfølsomme elementer meget, og derved forstærkes kameraets egen støj også.

glæden ved et bryllup

Den store sensor har plads til store lysfølsomme elementer

Den store sensor har plads til store lysfølsomme elementer som ikke skal forstærkes helt så meget, og i spejlreflekskameraer er forstærkeren ofte i en bedre (og dyre) kvalitet end i en mobil telefon. Derfor vil selv et 7 år gammel kamera levere bedre billeder end en moderne mobil, selvom de begge har 8 Mpixel. I solskin er forskellen måske meget lille, men når lyset bliver svagere, vil forskellen bliver markant.

Læs mere om digital fotografering i København her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *